akat_print_icon.gif
akat_header_logo.jpg
trans

Nyheder


04.03.2019

Peter Falktoft: Tre års udødelighed

Endnu en af skolens tidligere elever har ladet os høre lidt om, hvordan han oplevede sine tre år på Aarhus Katedralskole. Vi har talt med Peter Falktoft, der til dagligt laver både TV, radio og podcasts, og han er også en velkendt frontfigur sammen med Esben Bjerre, der er aktuelle med deres populære podcast Her Går Det Godt. Peter dimitterede i 2005, men han husker tydeligt årene på skolen og beskriver dem som ”Tre magiske år i C-klassen”.


 Hvad har du beskæftiget dig med siden du blev student på Aarhus Katedralskole, og hvad laver du i dag?

 

Væltede rundt i tilværelsen et øjeblik med noget sprogskole og et snowboard under armen, efter jeg dimitterede. Siden begyndte jeg at læse journalistik på Journalisthøjskolen i Århus. Jeg kom i praktik hos DR og begyndte at lave radio og sidenhen TV. Jeg har dækket et par præsidentvalg, nogle folketingsvalg, kommunalvalg, EU-parlamentsvalg, 5 OL, et melodigrandprix og lidt andet forskelligt lommeuld. Det stikker lidt af i alle retninger. Men sådan er det vist med mig. Jeg skyder med spredehagl. Jeg har også i et diffust øjeblik eller to givet min uforbeholdne mening om et par sager, der ligger mit hjerte nær.

 

 

Hvad husker du særligt fra din tid på Aarhus Katedralskole?

 

Alt. Tre års udødelighed, den manglende luftcirkulation i hvid bygnings lokaler, det arktiske klima i kantinen i vinterhalvåret, den elektriske stemning i gården efter sommerferien. Jeg slipper aldrig minderne fra min tid på skolen. Ikke et eneste.

 

 

Hvilken indflydelse har dine tre år på Aarhus Katedralskole haft på dine efterfølgende valg i din karriere?

 

Uha, der er meget. Det er givetvis de mest indflydelsesrige og mest formende år for, hvilket menneske man bliver som voksen. Ens tid i gymnasiet altså. Katten er en stor del af mig og det menneske, jeg er endt op med at være. Men vigtigst af alt, så fik jeg en styrket tro på, at jeg kunne gøre lige præcis, hvad jeg ville med min tilværelse. Jeg blev erklæret ordblind i 4. klasse og uegnet til gymnasiet i 9.klasse. I stedet endte jeg med at klare mig strålende i dansk - og elske faget. Ikke mindst takket være Jørn Ørum, min dansklærer. Ham er jeg evigt glad for, jeg havde fornøjelsen af at blive undervist af.

 

 

Hvordan har dine faglige kompetencer fra Aarhus Katedralskole været til hjælp for dig i dit videre uddannelsesforløb?

 

Jeg er formidler, først og fremmest. Så pilene peger tilbage på sprogfagene; historie og dansk. Men mine vigtigste kompetencer som jeg samlede op på Katten, er uden tvivl evnen til at forstå, føle og omgås andre mennesker. Diskussionerne, dramaet, balladen, søjlerne og konsekvenserne fra skolens rammer. Det er det vigtigste redskab jeg samlede op. Uden tvivl. Ikke selve materialet, men måden man døjede med det hele på.

 

 

 

Har du et godt råd, du gerne vil give med på vejen?

 

Nyd hvert et øjeblik, også de håbløse, på de dovne dage. For selvom det er en slidt floskel, så er tiden i gymnasiet tre års udødelighed. Det er fantastisk. Verden er så lille, at man konstant kan overskue den. Også selvom man føler, at man ikke kan overskue noget som helst. Og bare rolig, det hele skal nok gå. Også selvom man ikke sidder oppe foran i klassen og gør sig til.