akat_header_logo.jpg
Nyhedsbrev nr. 20 Juni 2019

Nyhedsbrev juni 2019

Så er det tid til skoleårets sidste nyhedsbrev, inden vi går en sommerferie i møde. Til næste skoleår har vi nogle spændende tiltag og en masse nye elever, der skal tilbringe tre år på skolen. Men indtil da skal vi først og fremmest fejrer årets studenter, og så kan I få lov til at læse lidt om forårets nyheder indtil da. 

 


Naturvidenskabeligt foredrag

Mandag den 4. marts var Kristian Hvidtfelt Nielsen på besøg på Katedralskolen, hvor han holdt et foredrag for alle 1.g-eleverne. Kristian Hvidtfelt Nielsen er lektor på Center for Videnskabsstudier på Århus Universitet, og han fortalte medrivende om naturvidenskabens store fortællinger og bærende principper.

Foredraget kom omkring naturvidenskabens betydning for samfundet og for vores måde at tænke om verden på. Samtidig udpegede han de særlige kendetegn, der er ved naturvidenskabelig praksis, og hvordan disse kan være under pres. Alt i alt fik eleverne gode input med sig til den videre drøftelse i fysik-, kemi- og biologitimerne.

 

 


Uenige Sammen

”Hvornår har du sidst talt med en, du ikke er enig med?” Sådan lyder ordene fra Danmarks Radio i deres kampagne ”Uenige Sammen”. Kampagnen blev allerede igangsat tilbage i februar måned, i et forsøg på at komme det nu udskrevne folketingsvalg i møde. Kampagnen vil forsøge at invitere danskerne til at mødes med en person, der har en anden holdning end én selv. Denne udfordring kan for mange være grænseoverskridende, men Danmarks Radio mener, at vi bør gribe muligheden for at møde andre holdninger og synspunkter i forhold til dansk politik. 


Derfor fik en række af skolens samfundsfagselever lov til at dele deres holdninger med hinanden i forbindelse med denne kampagne. Vi fik besøg af Caroline og Theodora fra podcasten ”Den daglige dosis”. Caroline og Theodora var dagens ordstyrere i de forskellige diskussioner.

 

 

 

 
Ind i sproget

Hvert år afholder vi på skolen en dag for alle 1.g’erne med fokus på skriftlighed og skrivelyst. I år havde arrangementet skiftet navn til ”Ind i sproget”, men formålet med dagen var det samme som tidligere: At vise eleverne, hvordan en række forskellige professioner arbejder med sproget. Vi fik derfor besøg af blandt andet journalister, digtere, musikere, en skuespiller og en præst.


Hver gæst afholdt en workshop inden for deres område og det gav anledning til workshops med udgangspunkt i f.eks. poetry slam, taleskrivning eller journalistisk formidling. Eleverne valgte selv, hvilken workshop, der var interessant for dem.

 

Om eftermiddagen læste forfatter, og tidligere elev på Katedralskolen, Jens Blendstrup højt af sine humoristiske livsberetninger. Det blev en time fyldt med grin og glæde hos eleverne. Slutteligt blev der kåret et vinderprojekt fra hver workshop. Nogle blev fremført og alle blev belønnet med en bog af Jens Blendstrup, signeret af manden selv.  

 

 
Bioteknologi dyster om deltagelse til konkurrence hos Lundbeck

Skolens bioteknologielever i 2.a har i april afholdt en intern konkurrence for at finde ud af, hvilke elever der skulle repræsentere klassen ved drughunterkonkurrencen hos Lundbeck d. 26. april i år.


Drughunterkonkurrencen gav eleverne mulighed for at anvende undervisningens teori i praksis igennem et uddannelsesforløb, hvor eleverne skal tænke som en forsker. Formålet var at finde frem til helt nye måder, hvorpå man kan behandle en række hjernesygdomme. Drughunters udfordrer elevernes viden og kompetencer, og alle cases bygger på udvikling af nye og bedre lægemidler. 


Udarbejdelsen skulle tage udgangspunkt i en hjernesygdom og blod-hjerne-barrieren. Den innovative proces i dette forløb ligger i at fortælle om, hvordan man kan teste om et lægemiddel kommer igennem barrieren, og hvordan man kan forbedre lægemidlets evne til at komme igennem denne.


Eleverne i 2.a havde i mindre grupper udarbejdet en poster som præsentationsmateriale for deres undersøgelse og resultater. Denne poster skulle samtidig anvendes ved den store konkurrence sammen med en mundtlig præsentation. Vinderen blev fundet med to af skolens lærere som dommere. Eleverne havde forud for dette haft om nervesystemet og lægemidler i undervisningen, og de havde i ugerne op til arbejdet intenst med deres selvvalgte sygdom. 


Eleverne klarede sig flot ved konkurrence hos Lundbeck, også selvom det ikke blev til en sejr.

 

 


Dansk og tysk samarbejde

På Aarhus Katedralskole har vi i flere år haft et udvekslingssamarbejde med et tysk gymnasium fra Menden. I april ankom 24 tyske elever, der skulle bo hos elever her fra skolen. De tyske gæster blev taget med på en byvandring, der havde til formål at give dem et kendskab til Aarhus. De besøgte blandt andet AROS og Latinerkvarteret små gader. 

I maj måned tog vores elever til Menden, og her skulle de bo hos de tyske værtsfamilier. Allerede ved første besøg fik de tyske og danske elever lov til at bruge tid sammen, og det skabte nye venskaber på tværs af nationaliteterne. Et fantastisk genbesøg og udvekslingssamarbejde, der har forbedret elevernes sproglige færdigheder markant og givet dem nye venskaber.


Årets dronningebal

Lørdag d. 11. maj blev årets dronningebal afholdt for skolens 3.g-elever. Aftenen bød først på spisning sammen med forældre og lærere. Efterfølgende skulle eleverne danse den traditionsrige Les Lanciers, som de dagen forinden havde haft generalprøve på, foran Aarhus Domkirke på Bispetorvet. Til sidst spillede Thue Thesbjerg, Jens Hvidtved og Kattens Allstars op til dans. Vi siger tak for en forrygende aften.

 ...

Der sker så mange ting på Aarhus Katedralskole, at der ikke er plads til det hele i et nyhedsbrev. Derfor kan du følge med i både store og små historier på Aarhus Katedralskoles hjemmeside, Facebook og på Instagram.

 
Med venlig hilsen


Lone Eibye Mikkelsen
Rektor


Kommende begivenheder på Aarhus Katedralskole

d. 28. juni: Dimission kl. 10:00. 

Uge 27: Sommerferie

 

Klik her for at framelde dig nyhedsbrevet