Latin A + Græsk A: Fælles europæisk kultur

Denne studieretning giver forståelse for Europas fælles fortid. Fagene giver indsigt i byggestenene for det, vi i Vesten opfatter som grundlaget for vores civilisation. Vi undersøger antikkens spor og arbejder med forståelsen af de forskelle, der har udviklet sig fra det fælles udgangspunkt. Den klassiske studieretning lægger op til at forstå den moderne verden både i samspil med og modspil til antikken. Vi har her fokus på antikken som grundlag for vores fælles europæiske kultur. Metoden, du bruger, når du arbejder med latin og græsk, er den samme, og derfor er det en stor fordel at have begge fag på én gang.

Du lærer de mekanismer at kende, der gælder både de klassiske og de moderne sprog. Antikken etablerede på mange områder grundlaget for mange af de fag, vi i dag arbejder med i gymnasiet. Derfor åbner denne studieretning for en lang række samarbejdsmuligheder med andre fag.

Latin og græsk
Du lærer græsk og latin, så du kan læse antikkens tekster på originalsprog, og du kommer på den måde helt tæt på de gamle romere og grækere. Du starter helt fra bunden med at lære græsk, mens latin bygger videre på det, du har lært i grundforløbet. Fordybelsen i sprogene, teksterne og oldtidens kunst og arkitektur vil åbne den antikke kultur for dig og hermed også den moderne. Du analyserer og fortolker ikke bare på originalsprog men læser samtidig i oversættelse. På den måde får du en forståelse for større sammenhænge, der også giver dig indsigt i, hvordan den europæiske kultur bygger på Oldtidens Grækenland og Rom.

Generelt
Elever med klassisk-sproglig baggrund klarer sig generelt rigtig godt på videregående uddannelser. Den klassiske studieretning leder naturligt videre til for eksempel studier i sprog, litteratur, filosofi, kunsthistorie, jura, idéhistorie, teologi, og klassisk arkæologi.

På studieretningen kan vi samarbejde med Aarhus Universitet, Antikmuseet og Aarhus Teater. Og vi kan tage på ekskursioner til Glyptoteket, Thorvaldsens Museum, Nationalmuseet, Det Kongelige Teater og på studierejser til enten Grækenland eller Italien.