Alumneportræt: Christian Braad Thomsen

Christian Braad Thomsen: "Hvad jeg ikke kunne sige i virkeligheden, kunne jeg måske sige i et digt. Det var en vigtig erfaring for mig. At man kan bruge kunsten på den måde." Christian Braad Thomsen husker særligt studenterforeningerne og dansktimerne, når han tænker tilbage på sin tid på Aarhus Katedralskole. Netop timerne i dansk har ifølge ham haft indflydelse på hans videre karriere som forfatter og filminstruktør.

Hvad er dit navn og alder, og hvornår dimitterede du fra skolen?

Christian Braad Thomsen, og jeg er 82 år. Jeg blev færdig på skolen i 1959 fra en sproglig studieretning, men dumpede til studentereksamen.

Hvad har du beskæftiget dig med siden din tid på Aarhus Katedralskole, og hvad laver du i dag?

Jeg har lavet talrige bøger og film, både dokumentarfilm og spillefilm. De bøger, jeg har skrevet, handler om de tre ting, som interesserer mig mest i verden, nemlig jazz, film og psykoanalyse. Den dag i dag er jeg lige blevet færdig med en novellesamling, som jeg har skrevet på i et par år. Novellesamlingen hedder 'På Herrens Mark' og beskæftiger sig med udtrykkets flere betydninger. På herrens mark betyder jo 'på Guds mark', som jo burde være det bedste sted at være i hele verden. Men i vores daglige brug er på herrens mark jo et forfærdeligt sted. Det er jo nærmest djævlens sted. Det er de to ting, som novellesamlingen handler om, og den udkommer engang til efteråret.

Hvad husker du særligt fra din tid på Aarhus Katedralskole?

Jeg husker, at jeg var ulykkeligt forelsket i en fra min parallelklasse. Så meget, at jeg ikke rigtig kunne koncentrere mig om at læse lektier. Jeg interesserede mig ikke så meget for fagene, undtagen dansk. Dansk stil var det bedste, jeg vidste! Jeg kunne også godt lide mundtlig dansk, der fik jeg UG og UG minus til studentereksamen. Jeg sagde generelt ikke specielt meget i skolen og i timerne, men i dansk stil kunne jeg udtrykke mig.

Hvilken indflydelse har dine tre år på Aarhus Katedralskole haft på dine efterfølgende valg i din karriere?

Timerne i dansk har bestemt haft indflydelse! I dansk fik jeg mulighed for at udtrykke mig på en måde, som jeg ellers ikke havde mulighed for eller evner til.

Hvad lærte du om dig selv i dine tre år på skolen, og har det givet dig særlige styrker efterfølgende?
Man lærer altid noget om sig selv i bestemte sammenhænge. Særligt én ting var fantastisk, som jeg stadig den dag i dag tænker tilbage på; vores studenterforening, Heimdal, som jeg endte med at blive leder af. Vi havde også et litterært tidsskrift, Panas. De to ting var lyspunkter - vores møder i Heimdal og redaktionen på Panas, der begge styrkede mine evner for sprog. Hvad jeg ikke kunne sige i virkeligheden, det kunne jeg måske sige i et digt. Det var en vigtig erfaring for mig, at man kan bruge kunsten på den måde.

Har du et godt råd, du gerne vil give med på vejen til eleverne?

Det er et svært spørgsmål til en der dumpede studentereksamen. Jeg er måske ikke den bedste til at give råd. Måske vil det være, at man overlever alt.