Katrines sabbatår: "Mit mål var at være spontan"

Katrine har altid været en planlægger, men hun udfordrede sig selv ved at være spontan i sine sabbatår. Det førte hende både til Norditalien og til Forsvaret, hvor hun har været lige siden. Her fortæller hun om sine oplevelser. 

Katrine Mønster Ninn Kristiansen blev student fra Katedralskolen i 2019. Hun gik i c-klassen og havde samfundsfag A, engelsk A og innovation C.

Flyttede til Italien uden at have job og et sted at bo

Da jeg blev student, brugte jeg de første tre måneder på at arbejde, hvorefter jeg ret spontant tog med en veninde til Norditalien for at bo og arbejde. Vi havde ikke nogen lejlighed eller noget job, da vi tog derned – men det fandt vi gennem lokale. Jeg tilbragte seks måneder dernede, hvor jeg arbejdede som bartender og stod på ski i fritiden. 

Da jeg kom hjem, fik jeg et arbejde i en daginstitution, hvor jeg var i otte måneder. Derefter startede jeg som værnepligtig ved Ingeniørregimentet Skive, og her har jeg været lige siden. Da mine fire måneders værnepligt ophørte, blev jeg tilbudt en plads i Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse, som jeg for nylig har afsluttet.

Katrine i Italien

Fra planlægning til spontane beslutninger

Jeg har altid haft en tendens til at planlægge alt til punkt og prikke. Derfor var mit mål at være mere spontan. At tage til Italien var en mulighed, der meget spontant bød sig. Det var lidt grænseoverskridende at tage afsted uden at have en plan for, hvad der skulle ske. Men folk var simpelthen så søde og hjælpsomme, så det hele flaskede sig. 

Det var også spontant, at jeg meldte mig ind i værnepligten. Min storebror har været i forsvaret en del år, men ellers havde jeg ikke noget forhold til det. Jeg meldte mig mest ind, fordi jeg begyndte at kede mig, og så savnede jeg, at der skete noget vildt, som da jeg boede i Italien. 

Droppede universitetet for at blive i Forsvaret

Jeg ved ikke helt, om jeg stadig holder sabbatår, for jeg er sådan set uddannet inden for Forsvaret. Jeg er startet i Stående Reaktionsstyrke, hvor jeg skal uddannes som specialist i CBRN (Chemical, Biological, Radioactive, Nuclear). Jeg har ingen idé om, hvor længe jeg fortsætter, eller om jeg på et tidspunkt skal læse på universitetet. 

Jeg skulle egentlig have startet på æstetik og kultur på Aarhus Universitet efter min værnepligt, men så blev jeg ret vild med Forsvaret og takkede nej til min plads. Det er sjovt at tænke på, hvor stor forskel der er på de planer, jeg havde som nyudklækket student, og det, jeg laver i dag.   

Billede fra Katrines tid i Forsvaret

Undersøg nye sider af dig selv

Det bedste ved at have sabbatår er, at du får mulighed for at undersøge nye sider af dig selv og opdage nye interesser. Men det er også noget af det, som kan gøre sabbatår svært. For det kræver, at man finder ud af, hvad man egentlig kan lide at bruge sin tid på.

Jeg har altid været glad for at gå i skole, så tanken om at tage på universitetet var helt naturlig for mig. Men pludselig fandt jeg ud af, at jeg faktisk også er rigtig glad for at arbejde praktisk. Det havde jeg nok aldrig fundet ud af, hvis jeg ikke var startet i Forsvaret. 

Katrines råd til sabbatår

Jeg har tre råd til skolens elever, der snart skal have sabbatår:

For det første skal du være åben over for de muligheder, der opstår! Det er fint at gøre sig nogle tanker om, hvad man gerne vil bruge sin tid på, men det er endnu bedre, hvis man ikke lægger sig helt fast på noget. Man kan lave så uendeligt mange fede og lærerige ting. Så drop tunnelsynet! Det skal ikke overskygge alle de andre muligheder, der er. 

Det andet råd er, at du ikke skal sætte en deadline for, hvornår dine sabbatår slutter. Du begrænser bare dig selv ved at fastsætte en udløbsdato. Det skal vare lige præcis så lang tid, som DU har brug for. Nyd, at du ikke skal nå noget, lav en masse vilde ting, eller lav ingenting. Der er ingen manual til “det perfekte sabbatår” og gudskelov for det! Tænk bare på alle de ting, du måske ville gå glip af, hvis du bare gjorde som alle andre. 

Mit sidste råd er, at du ikke skal sammenligne dit sabbatår med andres. Jeg har hørt flere venner sige ”jeg burde studere nu, fordi han eller hun gør det” eller ”du har lavet alt muligt fedt, mens jeg bare har arbejdet.” Men du behøver ikke studere, fordi en anden gør det, og du behøver ikke tage på en vild rejse, fordi andre har gjort det. Vi har været så vant til at følges ad gennem folkeskolen og gymnasiet, så det er naturligt, at man kan få en følelse af, at man altid skal følges ad. Men nyd, at du selv er herre over, hvad du skal og vil i stedet for at sammenligne dig med andre.